Pestrec mariánsky ako všeliek

Pestrec mariánsky je dvojročná rastlina z čeľade Asteracee, využívaná najmä v medicíne, ktorá rastie v celej stredomorskej oblasti. Dosahuje výšku až 150 cm a vyznačuje sa veľkým počtom tŕňov.

V roku 1986 bol v Spojených štátoch amerických schválený na liečbu najbežnejších ochorení pečene a dnes patrí medzi najznámejšie rastliny podporujúce funkcie pečene.

Silymarín, zmes extrahovaná z pestreca

Užitočné vlastnosti sú obsiahnuté najmä v zmesi extrahovanej z jeho semien – v tzv. silymaríne, čiže zmesi flavonolignanov, ako napr. oxidu kremičitého, silydianínu, izosilybínu a silykristínu. Táto zmes sa využíva proti škodlivým účinkom mnohých chemických toxínov útočiacich na pečeň, a to hlavne v nasledujúcich prípadoch:

  • alkoholizmus
  • farmakologické produkty a lieky, ktoré sa metabolizujú v pečeni, čím dochádza k jej preťažovaniu
  • nadmerné alebo extrémne stravovanie (ktoré často podstupujú mnohí športovci)
  • detoxikačné dietetické plány (z dôvodu nesprávneho stravovania)
  • toxíny environmentálneho pôvodu
  • vplyv žlčníka

Detoxikačná aktivita pestreca mariánskeho je navyše podporená jeho antioxidačným účinkom, ktorým vplýva na bunky pečene a jej lipidovú membránu, čím predchádza oxidačnému poškodzovaniu (zachytávanie voľných radikálov). Pestrecu sa tiež prisudzuje funkcia znižovania uvoľňovania leukotriénov (prozápalových látok) – preto je už roky známy svojím protizápalovým pôsobením.

Pestrec mariánsky sa využíva proti všetkým anatomicko-funkčným ochoreniam pečene

Má regeneračný účinok, a napomáha odolnosti buniek voči hepatotoxickým látkam. Ako homeopatický liek sa užíva vo forme sypkého i tekutého extraktu, v podobe kapsúl alebo sušených byliniek. Pri užívaní tiramínu sa pestrec musí užívať so zvýšenou opatrnosťou u pacientov s hypertenziou, pretože tiramín môže spôsobovať zvýšenie srdcovej aktivity a hladiny krvného tlaku. U takýchto osôb je určite výhodnejšie užívať silymarín, extrahovaný priamo zo samotného pestreca mariánskeho. Dlhšie obdobia užívania tohto výťažku môžu značne napomôcť vitálnemu fungovaniu pečene. Semená rozdrvené na prášok sú známe tým, že urýchľujú hojenie rán.

Nielen semená sú užitočné: využitie koreňov a listov

Korene majú priaznivé febrilné a diuretické vlastnosti; listy zase stimulujú a zvyšujú chuť do jedla. Pestrec sa využíva tiež pri výrobe bylinných likérov. Prírodná medicína vyzdvihuje najmä hepatoprotektívnu aktivitu (ochranu pečene) pestreca mariánskeho, obzvlášť v kombinácii s ďalšími rastlinami.

Odvar z pestreca mariánskeho

Ak si chceme pripraviť „domáci“ odvar z pestreca, mali by sme dodržať nasledujúci postup: 3 gramy rastliny na 100 ml vody; doporučená denná dávka 2/3 šálky; užívať najmä u osôb trpiacich hypotenziou (nízkym tlakom).

Pestrec mariánsky sa ľudovo označuje aj ako pestrec mliečny a má sa za to, že má laktogénne účinky, preto ho v minulosti užívali aj dojčiace ženy s cieľom zvýšiť tvorbu mlieka.

Vedľajšie účinky

Je potrebné mať vždy na zreteli možné nežiaduce účinky pri užívaní pestreca mariánskeho:

  • laxatívny účinok
  • bolesť hlavy
  • podráždenosť
  • plynatosť
  • dehydratácia (kvôli diuretickému účinku)

Autor: Mara Besacchi, Zdroj: IAF Store